Μόνο με 8 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ εξυπηρετείται ο νομός Θεσσαλονίκης

Μόνο με 8 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ εξυπηρετείται ο νομός Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 4359/12.01.2012

Προς Υπουργό:
- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Με 8 ασθενοφόρα οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του νομού Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της επίσχεσης εργασίας, στην οποία βρίσκονται από τις αρχές Δεκεμβρίου. Οι εργαζόμενοι ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων και την αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας τους. Ο στόλος του ΕΚΑΒ είναι απαρχαιωμένος, με αποτέλεσμα ασθενοφόρα να κυκλοφορούν με 500.000 χλμ., γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών και των πληρωμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόλις 5 γιατροί καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες, καθώς ο αριθμός τους δεν επαρκεί έτσι ώστε να καλυφθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες του μηνιαίου προγράμματος εφημεριών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης να μένει ακάλυπτο από την κινητή ιατρική μονάδα. Σήμερα, το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει πανελλαδικά όλες τις εκτός έδρας διακομιδές από τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Πέραν αυτών, όμως, δεν έχει καταβάλλει νυχτερινά, αργίες και Σαββατοκύριακα των τεσσάρων τελευταίων μηνών. Στο πλαίσιο της επίσχεσης εργασίας, τις ανάγκες του νομού σήμερα καλύπτουν μόλις 8 ασθενοφόρα, δηλαδή το 33% της δύναμης του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.  

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να καταβάλλει τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους του ΕΚΑΒ και να επιλύσει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του;